Over ons: San Marcos

San Marcos

Stadswapen San Marcos

San Marcos is een stadje in het Departement Carazo, in het westen van Nicaragua. Het ligt ongeveer 45 kilometers ten zuiden van de hoofdstad Managua, en heeft een bevolking van ongeveer 30.000 inwoners. Het ligt in de heuvels, waardoor het er in het warme seizoen minder heet is dan elders in het land. Het gebied is aantrekkelijk voor de bevolking van Managua. Het weer is ook gunstig voor de productie van koffie en voor tropische bloemen en vruchten. Waar de grond vruchtbaar is en niet te droog zijn meerdere oogsten per jaar mogelijk
Er is een klein stedelijk centrum met druk verkeer, veel fietstaxi's, winkeltjes, kleine bedrijfjes en vooral veel markt en handel op straat. Daarom heen een aantal wijken met heel sobere behuizing. Verder kent San Marcos ook een uitgestrekt dunbevolkt buitengebied, waar meer dan de helft van de bevolking woont. Daar leven de vele arme kinderrijke boerengezinnen, met hier en daar een klein schooltje. Rond het huis wordt kleinvee gehouden en op het land wordt mais, bonen en groente geteeld. Veel mensen vinden werk in de koffiefinca's, ook ver van huis, of zoeken dat in de stad. Er vindt ook kinderarbeid plaats.
De bewoners zijn overwegend katholiek, als gevolg van de kolonisatie door Spanje Zij zijn fervente aanhangers van katholieke tradities. Zo is de viering van de patroonheilige San Marcos, met een grote drukbezochte processie, de bekendste festiviteit in het stadje. Ook veel mensen uit de omliggende dorpen komen daar ieder jaar weer naar toe. De kerk van San Marcos aan het centrale plein verwijst nog naar de Spaanse invloed.

 

 

Informatie

Meer informatie over Nicaragua

Nicaragua