In Memoriam Lies van Mierlo 14-05-2014

In Memoriam Lies van Mierlo

Lies bij haar werkzaamheden in Horizonte San Marcos

Op deze pagina staan oa de reacties vanuit San Marcos na het overlijden van Lies van Mierlo. Op de foto staat Lies tijdens haar werkzaamheden in Horizonte San Marcos


Brief vrienden en medewerkers van Horizonte San Marcos

Voor altijd Lies van Mierlo

Gisteren om 2 uur ‘s middags werden wij verrast door het verdrietige bericht van het overlijden van onze Nederlandse zus met de volledige (juiste) naam Elisabeth Catherina van Mierlo, maar bekend in San Marcos als Lies. Een klein vrouwtje, met gemêleerd (melcocha??) haar, die 15 jaar in onze gemeenschap heeft geleefd. Toen ze uit San Marcos vertrok was ze 71 jaar, maar nog steeds vol energie, zich inzettend voor de mensen die niets bezitten (bezitlozen), het was een vrouw die zich inzette om te dienen met discipline. Zij was het die velen van ons, mensen uit San Marcos, leerden dat stiptheid de beste vriend is van het mens-zijn.

Als voorvechtster van een groep “Buenos Hijos de San Marcos” realiseerde ze het project een tehuis voor ouderen en een toevluchtsoord voor kinderen van de Horizon; op 9 november 1999 kocht ze een terrein en vanaf 2000 begon de constructie van een gebouw dat nu diensten verleent aan ouderen, merendeels uit San Marcos en omgeving.

In het jaar 2006 heeft drs. Roberto Fernandez haar de sleutels van de stad overhandigd als nieuwe dochter van San Marcos, voor haar harde werk. In 2008 werd ze uitgenodigd door de Nederlandse ambassade om een Koninklijke Onderscheiding te ontvangen zowel voor haar sociale werk in Nederland als voor haar diensten in Nicaragua. Bij deze overhandiging werden medewerkers van het gemeentebestuur uitgenodigd, dit waren onder andere; Salvador García Hernandéz, Marcos García, Arelys Chavarría, Rihna Hernández, Carlos Campos, die haar kwamen ondersteunen (versterken) bij de overhandiging.

In 2010 was ze genoodzaakt om Nicaragua te verlaten vanwege familiaire problemen in Nederland. Maar ze kwam ons elke kerstmis bezoeken, haar laatste bezoek was 15 december 2013 tot 1 januari 2014. Zij was uitgenodigd voor de 10e verjaardag van het Tehuis voor Ouderen waarover ze erg enthousiast was.

Wij, degenen die Lies van Mierlo, VROUW MET EEN KLEIN POSTUUR, van dichtbij kenden, zijn er van overtuigd: DAT JE ALTIJD BLIJFT VOORTLEVEN IN HET HART VAN DE MENSEN IN SAN MARCOS, WE KOESTEREN JE MET VEEL LIEFDE, ZOALS WIJ NICARAGUANEN GEWEND ZIJN (DAT DOEN). DAT JE RUST IN VREDE EN DAT ONZE SCHEPPER EEN HELE SPECIALE PLEK VOOR JE HEEFT VRIJGEMAAKT VANWEGE JE SOCIALE WERK GEWIJDT AAN DE BEHOEFTIGEN.


Ana Darling is de voorzitter van ACIDISAM, de NGO-Vrijwilligersorganisatie in San Marcos, die projecten van Helmond-San Marcos begeleidt. Bij het overlijden van Lies van Mierlo schrijft Ana

Dag vrienden,

Een stevige omhelzing en heel veel groeten. Het overlijden van Lies van Mierlo heeft ons diep geschokt. Wij zijn met jullie diep bedroefd en vragen de Heer onze God haar in zijn koninkrijk te laten intreden. Jullie ook sterkte met dit grote verlies.

Een buitengewone vrouw, die haar hart en haar leven liet in San Marcos. Een medewerkster als geen ander. Onze condoleances aan jullie, vrijwilligers en dierbare vrienden van San Marcos. Heel speciaal aan de hele familie van lies.

Tot spoedig, Ana Darling


Partnerstad Biel (Zwitserland)Ook onze vrienden in Biel hebben aandacht aan Lies besteedt.

Biel

Artikel in het Eindhovens Dagblad